Emilia Pérez, el polèmic musical que arrasa amb tretze nominacions als Oscar

La pel·lícula genera controvèrsia per la seva visió sobre Mèxic i les declaracions del seu repartiment

El film francès ha aconseguit el rècord de categories als Oscars per un llargmetratge d’origen estranger. Amb tretze candidatures, gairebé iguala la classificació de clàssics com Titanic o La la land, que ostenten el màxim nombre de nominacions de la història, amb catorze estatuetes. El musical opta a premis importants com Millor Pel·lícula, Millor Actriu Protagonista o Millor cançó original, entre d’altres. 

El cast de Emilia Pérez a la catifa vermella del festival de Canes 2024. Wikimedia Commons

Emilia Pérez té lloc a Mèxic, on un líder de càrtel (Karla Sofía Gascón) contracta a l’advocada Rita Mora (Zoe Saldaña) perquè l’ajudi a fer realitat el seu somni: sotmetre’s a una operació de canvi de sexe i desaparèixer per sempre. El musical tracta problemes socials molt latents al país com les desaparicions de persones o la criminalitat. Dirigit pel francès Jacques Audiard, el film ha despertat moltes crítiques i ha iniciat un polèmic debat. 

El rebuig principal cap al llargmetratge ha estat la frivolització de problemàtiques com el narcotràfic o el segrest de persones. En conjunt, se l’acusa d’oferir una versió totalment estereotipada de Mèxic. A més a més, el públic ha condemnat l’espanyol de l’actriu nord-americana Selena Gómez, al·legant que ni se l’entén en moltes parts i que el domini pobre de la llengua torna la seva interpretació ridícula. Els amants dels musicals tampoc han donat suport al film, critiquen que les cançons contenen moltes parts d’autotune i els actors no tenen cap tècnica vocal. 

No només això, Emilia Pérez també ha tingut polèmiques fora de la gran pantalla. Jacques Audiard, nominat a Millor director i Millor guió adaptat, va pronunciar unes desafortunades paraules al ser entrevistat pel mitjà Eh!. El cineasta va expressar que, “L’espanyol és una llengua de països emergents, de països modestos, de pobres, d’immigrants.” La comunitat de parla hispana ha manifestat el seu disgust cap al director francès, qualificant d’ofensa i falta de cultura l’afirmació d’Audiard. 

Quan semblava que no podia sorgir cap més polèmica, la revista Variety ha publicat una sèrie de tweets de l’actriu protagonista escrits durant el 2020 i 2021. Karla Sofía Gascón, 52 anys, havia fet comentaris racistes, sobretot islamòfobs. 

Comentaris de la protagonista d’Emilia Pérez. Captura de pantalla de X. 

A més a més, també havia criticat durament als Oscars, premis on aquest any opta per la prestigiosa categoria de Millor actriu protagonista. Gascón expressava que, “Cada vegada els Oscars se semblen més a una edició de cinema independent i reivindicatiu, no sabia si estava presenciant un festival afro coreà, una manifestació de Blaklivesmatter o el 8M. A part, ha sigut una gala lletja, lletja. Els hi ha faltat donar-li el premi al curt del meu cosí, que és coix.”

Les declaracions de l’actriu han ofès a diversos col·lectius, que han condemnat que Gascón representi una pel·lícula en contra del racisme, el masclisme i la transfòbia. Molts es pregunten si les antigues declaracions posarà en risc la seva nominació als Oscars. Per la seva part, l’espanyola ha tancat el seu conta de X i ha volgut deixar abans un comunicat, “Ho sento, però no puc continuar consentint que aquesta campanya d’odi i desinformació afecti més la meva família o a mi, així que tancaré el meu compte de X. M’han amenaçat de mort, insultat, violentat i humilitat fins a extenuar-me.” A les xarxes socials, s’ha escampat un odi generalitzat cap al musical, accentuat no només per la quantitat de premis i nominacions que ha rebut sinó per les recents declaracions del repartiment.


Comentaris

Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *