El passat 9 de febrer de 2025, Kendrick Lamar va protagonitzar l’espectacle del mig temps de la Super Bowl al Caesars Superdome de Nova Orleans, amb una atrevida actuació que està sent comentada arreu del món.
Des d’una entrada sobre un cotxe negre, rodejat de ballarines que formaven una bandera estatunidenca amb els seus “outfits”, Lamar va oferir una presentació carregada de simbolisme i referències polítiques.
Un dels moments més comentats va ser la interpretació de la seva polèmica cançó “Not Like Us”, coneguda per les crítiques directes que fa al raper Drake. La al·lusió es va fer més que evident, amb l’artista pronunciant “Say Drake, i heard you like ‘em young” acusant-lo públicament de pedofília.
Així, l’actuació de Lamar va generar una onada de reaccions, tant pel contingut artístic, com pel missatge polític implícit. Al llarg de la seva carrera, el fet d’utilitzar la seva música per abordar temes socials, racials i polítics ha caracteritzat al raper.

Empoderament i crítica social en ple “Black History Month”
Amb la interpretació de “Not Like Us”, amb què suavitzà les parts mes controvertides, el tema central continuà sent una reflexió sobre les divisions socials i la identitat cultural. La cançó tracta temes de desigualtat i discriminació; i la presentació va incloure imatges simbòliques que molts interpretaren com una crítica a la brutalitat policial i les injustícies racials als Estats Units.
L’escenari presentà un grup de ballarins vestits amb uniformes similars als utilitzats per forces policials, que després canviaren per roba de colors vius, amb la intenció de simbolitzar la llibertat i la resistència. D’aquesta manera, molts han interpretat el canvi visual com una representació del desmantellament d’estructures opressives.
Fa una crida a la revolució
L’aparició sorpresa de personatges públics com Samuel L. Jackson (que aparegué vestit d’Oncle Sam) i Serena Williams també tingué pes simbòlic, en tant que Jackson pronuncià un breu discurs inspirat en la lluita pels drets civils, que ha estat interpretat com una crida a l’acció per a les noves generacions.
A més, Kendrick va tancar la presentació amb la frase “Keep Fighting for Freedom” (continueu lluitant per la llibertat), fet que ha estat percebut com un missatge directe al públic, especialment en un moment en què les tensions socials i polítiques als EUA continuen sent un tema de debat.
A través de frases com “This is bigger than the music” o “40 acres and a mule” , clarament Lamar va desafiar el president Donald Trump, parlant de “revolució” i amb la inclusió de la bandera de Palestina, que va ser evitada per les càmeres a tota costa.

Els republicans, ofesos
L’enfocament polític del show ha dividit les opinons del públic; alguns han elogiat el coratge del raper, al utilitzar una plataforma tan massiva, esperada arreu del món com és la Super Bowl, per enviar un missatge amb un fort contingut social.
Tot i així, també hi ha usuaris que critiquen l’ús d’aquest esdeveniment per a transmetre un missatge d’aquesta naturalesa. Varis sectors conservadors han considerat l’actuació va polititzar en excés un esdeveniment esportiu que s’hauria d’enfocar únicament en l’entreteniment.
Davant les múltiples crítiques, la NFL ha expressat el seu arrepentiment per l’elecció de Lamar per l’espectacle, reconeixent que Lil Wayne, originari de Nova Orleans, podria haver estat una opció més encertada degut a la seva connexió amb la ciutat amfitriona.
Tot i la controvèrsia, l’actuació ha aconseguit captar l’atenció de 133.5 milions d’espectadors, superant la mitjana d’audiència del joc, que va ser de 127.7 milions.
A més, la seva música ha experimentat un notable creixement en plataformes d’streaming, amb la cançó de “Not Like Us” assolint el número 1 d’Spotify als Estats Units, abans de ser superada per la seva nova col·laboració amb SZA, “Luther”.
Deixa un comentari